Reklam

ORHAN AYDIN -Konya-Aksaray-1971

Orhan Aydn 2


orhan-aydn 1

Orhan-aydn 2ORHAN AYDIN (1971 Mezunu)

Memleketi: Aksaray

 

SİVAS ÖĞRETMEN OKULU ANILARIM

  1. 1.Delikanlı yıllarımız. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar yatakhanede muhabbet ediyoruz ve bu arada hep acıkıyoruz. Yatakhanelerin demir parmaklı demir kapıları her gece üzerimize kilitli.

Bu kez açlığımız dayanılmaz boyutta. Yemekhaneye mutlaka ulaşmalıyız. Ulaştığımızda da elimize geçecek olan bir parça kuru ekmek, toz kırmızı acı biber ve tuz. Olsun. O saatlerde ve o şartlarda en kral yemekten daha lezzetli..

Bizim Sivas’ın 2. Ahmet Ayık’ı ediğimiz Faruk Gürleyük, demir parmaklıklara öyle bir asılıyor ki… Demir parmaklıklar, bizler teker teker geçecek şekilde önümüzde eğiliyor(! ;)

Her gece bu yolla ulaşıyoruz üç bulunmaz ekmek, biber ve tuza…

Her gece devam eden bu serüven, demir parmaklıkların kaynak yerlerinin Faruk’un acı kuvveti karşısında saygı ile eğildiği-kırıldığı gecenin sabahında Nöbetçi öğretmenlerimizin uyanışlarıyla son bulmuştu ;)…

 

  1. 2.

    Milli Güvenlik Dersi öğretmenimiz Alb. Halil Demirler sınav sonuçlarını açıklıyor. Notu okunan arkadaşımız ayağa kalkmak zorunda. Kural bu… Bir de baktık ki Mustafa Soydan’ın yerine Arif Şahiner (merhum) kalktı. Öğretmenimiz Mustafa  olduğunu zannettiği Arif’e hitaben “ Çalışmamışsın Mıstafa, otur, üç!” dedi… Sınıf kahkahadan yıkılmıştı… Neyse ki Öğretmenimiz vaziyeti çakmamıştı ;)

 

  1. 3.

 

  1. Kafeteryayı işleten Hasan Abi, kafa dengi öğrencilere çay vereceği zaman çay ocağındaki genç elemana “ Çay yaaap! taş koy ağır olsun!” diye seslenirdi. Bu bizi çok keyiflendirirdi.

 


  1. 4.Bir gün okuldan 3 gün süreyle uzaklaştırma cezası almıştım. Bu ilk cezamdı. Memlekete gidemezdim; uzaktı ya da para lazımdı. Dahası babama nasıl açıklayacaktım bunu… ‘Kahvecioğlu’ adındaki otele sığındım;)  Soğuk belki de önemli değildi. Ama gece yatakta beni mütemadiyen bir şeyler yiyordu. Kalkıyor, ışığı yakıyor, kontrol ediyordum; ortada hiçbir şey yoktu. Yatıyordum; üzerime bir şeyler çullanıyordu…  Tahtakurusu ile ilk tanışmam böyle, bir gece vakti, bir otel odasında ve karanlıkta gerçekleşmişti.

  1. 5.Ben mi yaramazdım, üç yılda gelip geçen bütün idareciler mi haksızdı bilemiyorum… Son sınıfın son aylarındayız. Yine oturaklı bir ceza aldım. İlgili Müdür Yardımcısının odasına çağrıldım. Öğrenci dosyam, hocanın masasının üzerinde duruyordu… Namık Yücesan Hocam, dosyamı açtı. 20 cm uzunluğunda-5 cm eninde olan ‘disiplin’ kısmı, cezalarım yazıla yazıla dolmuş; bitiş kısmından itibaren yeniden 5 cm. eninde, 30 cm. boyunda bir kâğıt şerit daha ilave etmişlerdi. L
  2. 6.Sınıflar arası bilgi yarışmasına katılıyorduk ben ve Hülya Farımaz arkadaşımızla birlikte sınıfımızı temsilen. Yarışmanın finaline kalmıştık. Son soruya kadar başarılı bir şekilde gidiyoruz. Son soruda, aynı zamanda disiplin amiri olan Müdür Baş Yardımcısı N. Şenel Hocamızın odasında asılı bulunan bir yağlı boya tablosunun ressamının adı sorulmuştu bize… Tabi ki soruyu cevaplayamadık ve birinci olamamıştık. Yemekhanenin yanındaki havuzun kıyısında uzun süre ağlamıştım. O yağlı boya tablosunu başka yerlerde gördükçe hâlâ üzülürüm. Ressamını ise hala öğrenmedim. Protesto bu ya ;)
7.***Hatıra defterime, anı yazan Namık Yücesan Hocamın yazmış olduğu görüşleri, önerileri ve benden beklentilerini hala okuyorum ve benim için güncelliğini hiçbir zaman kaybetmeyen doğru idealler ve hedefler olduğunu görüyorum. Beni ben yapan o idealler işte… Teşekkür ederim öğretmenim, bana güvendiğiniz için… İbrahim Metin Hocam ise daima bir ağabey, evini bize açan, bizi gönlümüzden yakalayan bir başka dosttu...

Özgeçmişinde kariyerini okuduğunuz Orhan Aydın, Namık Yücesan, İbrahim Metin, Yalçın Çolakoğlu, Mehmet Köylüoğlu, Gazi Mert, Nurettin Yaz, Kenan Demir, Halit Öktem, Cafer Cengiz, Veli Yalçın, Ümit Aloğlu ve diğer öğretmenlerinin eseri olmaya, onların güvenine lâyık olmaya gayret etmiştir. Öğretmenliğin büyüleyici lisanı ile daima ideal öğretmeni yetiştiren Sivas Öğretmen Okulu’nun bu erdemli eğitim kadrosuna samimi teşekkürlerimi sunuyorum.

  1. 8.***Henüz 15 yaşındayız, okula başladığımız yıllarda. Memleket uzak; sanki şimdilerdeki mesafelerden daha uzaktaydık. Hele bir de 80 kişilik yatakhane, gece acıkmaları, banyo sıraları, o arada yıkanması gereken çamaşırlarımız, memleket, ana-hasretimiz…

Bu yıllarda ve devam eden yıllarda erkek arkadaşlarımızın bazıları ile hiç ayrılmadık. Ayhan Yaşar, Faruk Gürleyük, Yusuf Tüylü, Mustafa Soydan, Vahap Güler, Mücahit Korkut, Ali Elibol, Nihat Dağ, Necdet Sungur; hayatımın en önemli döneminin kahramanlarısınız sizler... Buraya adlarını eksik de olsa yazdığım arkadaşlarımı da çok özlüyorum, Salim, Aydın, A. Kapçıkay, Kadir, A. Bengi, M. Toprak, Metin, Cabbar, S. Kavuncuoğlu, K. Bozdağ, E. Çam ve Yıldızeli’li Eren… Daima gönlümdesiniz. Hepimiz sıkı çocuklardık doğrusu…

  1. 9.

Aynur, anı defterime o harika el yazısıyla A. H. Tarhan’ın şu sözünü yazmış Haziran 1971’de “İstikbali feda ederdim, maziyi bana verselerdi!” Sevgili Arkadaşlarım, 43 yıl öncesinden, benim bugünkü duygularımı anlatan bu söz ve bu tespit beni ağlatır… Nitekim bu satırları yazarken ağlıyorum… Sağ ol Aynur! Ağlasam da çok güzel maziyi düşünmek… Sizleri çok özledim benim güzel arkadaşlarım;)

 

 Orhan Aydın

 

 

 

 

 

 

 

Arkadaşımız ile ilgili anılarımızı ve yorumlarımızı paylaşacağız.

Emekli oldu ve Konya’da ikamet ediyor.

tlf. no: -------

e-posta: 

Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız

Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız

 

Facebook adresi: https://www.facebook.com/OrhanAYDIN1953?notif_t=friend_confirmed

 

ORHAN AYDIN hakkında eklemek istediğiniz bilgileri aşağıdaki yorum formu ile gönderebilirsiniz. Bu durumda uygun görülen detaylar sayfaya eklenecektir. Yorumlarınız her halukarda sizin isminiz ile gözükecektir. Sivas Öğretmen Okulundan mezun olan ve olmayan, Bir yıl dahi bu taş mektepte okumuş olsa bile tüm arkadaşlarımız mezunlar listesine eklenecektir. Listede bulunmayanları bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile