Reklam

HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK-1948-yazar-Şebinkarahisar

 

HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK (1948 Mezunu) Eğitimci yazar

Memleketi: Şebinkarahisar-Giresun

Emekli, kışları: Ankara'da, Yazları: Şebinkarahisar'da ikamet ediyordu.

 


Sivas Öğ. Ok.mezunu Eğitimci yazar Hüseyin Hüsnü Tekışık hocamızı ve arkadaşımızı kaybettik. Cenazesi 09.09.2014 günü ilkindi namazına müteakip Ankara Kocateepe Camiinden kaldırılacaktır. Karşı yaka mezarlığında son yolculuğuna uğurlanacaktır.Tüm Sivas Öğretmen Okulu Mezunlarının başı sağ olsun.

tekk cenaze

Tekk cenazesi


Teksk 3

 

 Teksk 2

Teksk 4
Hüseyin Hüsnü Tekışık 1928 yılında Şebinkarahisar'da doğdu. İlkokulu ve ortaokulu Şebinkarahisar’da bitirdi. 1948’de Sivas Öğretmen Okulundan mezun oldu. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde altı yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Bu görevde Millî Eğitim Bakanlığınca üstün başarılı sayıldı. 1959 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünü bitirdi. Millî Eğitim Bakanlığında çalıştı. Sivas ve Ankara’da ilköğretim müfettişliği yaptı. 1975 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra ÇAĞDAŞ EĞİTİM dergisini çıkarmaya başladı. Tekışık, Çağdaş Eğitim dergisinde eğitim, öğretmenlik mesleği, millî eğitimin sorunları ve çözüm önerileri konusunda 350'den çok makale yazdı. Meslek ve emeklilik hayatında 86 öğretmen meslek kitabı ve okul kitabı yazdı, yayımladı. Kitaplardan elde ettiği maddî imkânlarla: Hakkâri’den Edirne’ye kadar 13 ilde 17 okul, 1 kültür merkezi, 1 halk eğitim merkezi, 1 rehberlik araştırma merkezi ve 1 öğretmen evi yaptırıp Millî Eğitim Bakanlığına bağışladı. Kendi özel koleksiyonunda bulunan 191 cildi yazma, 384 cildi Osmanlıca ve Arapça, toplam 575 cilt kıymetli eseri de Millî Kütüphaneye bağışladı. Ankara'da Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfını kurdu. Vakfın 50 eğitimci profesör ve emekli bürokrattan oluşan Bilim Kurulu, ulusal eğitim sempozyumları düzenlemektedir.

tlf: 0532 6283800

Facebook adresi:https://www.facebook.com/hhtekisik?fref=ts

Hüseyin Hüsnü Tekışık'ı görmek için tıklayın:

 

HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK hakkında eklemek istediğiniz bilgileri aşağıdaki yorum formu ile gönderebilirsiniz. Bu durumda uygun görülen detaylar sayfaya eklenecektir. Yorumlarınız her halukarda sizin isminiz ile gözükecektir. Sivas Öğretmen Okulundan mezun olan ve olmayan, Bir yıl dahi bu taş mektepte okumuş olsa bile tüm arkadaşlarımız mezunlar listesine eklenecektir. Listede bulunmayanları bize iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

Yorumlar  

 
0 #5 Seyfeddin DUMAN 10-09-2014 18:16
Saygıdeğer büyüğümüz, Aydın,Eğitimci - Yazar, , Seçkin öğretmen,, Sivas Öğretmen Okulunun 1948 Mezunu Hüseyin Hüsnü TEKIŞIK ağbimizin ölümünü derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Rahmetliyle resimlerde de görüldüğü gibi 3-4 Eylül 2011 tarihinde Sivas buluşmamızda bir araya gelmiş, Kendilerini yakınen de tanıma ve feyz alma fırsatını bulmuştuk.Beraber geldikleri Burhan Bursalıoğlu ve İzzettin Bey ağbilerimize tüm arkadaşlarımızı n hürmet ve saygılarına tanık olduk. Ayrıca Sivas Belediye Başkanı, Milli Eğitim Müdürü ve İlin ileri gelenleri de kendilerini ziyaret ederek sohbet ettiler. SRT'de 2 saatlik bir sohbet programı yapıldı. "Hayat Ağacı" yetkilileriyle söyleşi de bulundu. " Ülkemize yirminin üzerin de okul yaptırarak bağışlayan sevgili ağbimizi her zaman sevgi ve saygıyla anacağız..Kendisine allahtan rahmet,ailesine ,sevenlerine,ok ulumuz mezunlarına başsağlığı diliyorum.Mekanı cennet olsun..
Alıntı
 
 
+1 #4 TAHSİN ÜNSAL 09-09-2014 22:28
Allah'tan rahmet, dost ve yakınlarına sabırlar diliyorum.
Alıntı
 
 
+1 #3 Emine KASAP(KARAKOC) 09-09-2014 17:36
Emine Kasap Karakoç Eğitim alanında yaptıkları, dünyevi menfaatten uzak ,yurdumuzun geleceği olan çocukları eğitecek öğretmenlere, öğretmenliğin nasıl olması gerektigini topluca eğitim öğretimle ilgili tek rehberimizdi hazırladığı kitapları... İnsanlarımızı eğitmek öğretmek adına Bingöl Karlıova'da, merek( samanlık) denilen bölümü boşaltıp, çocuklardan uzunca sopa isteyip mereği halletmeden sopayı getiren çocuklarla sopayı direk yapıp BAYRAĞIMIZI göndere çekmenin sorumluluğunu ve o ruhu taşıyan KARLIOVA DAN başlayan öğretmenliğin yaşanmışlığın ta kendisi... SİVAS OĞRETMEN OKULUNA ve O okulu anlatırken gururunu, gözlüğunün altında biriken gözyaşını gördü gözlerim. yaptıklarını alenen dillendirmek istemese de görülüyordu yaptıkları .. SİVAS ÖĞRETMEN OKULU denilince öğretmenim adeta o yılları yeniden yaşıyor gibiydi .. VEFA denilen duyguyu özünde harmanlamanın adresi .. Hasta yatan eşini kendi rahatsızlığı da olmasına rağmen Sivas ÖO buluşmasına gelmesi, ÖĞRETMENİM YÜCE BİR TUĞ GİBİ DİKİLDİNİZ KABAKYAZISI TEPESİNE .. İşte ,her hal ve şartta konuşma değil ,örnek icraat ;HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK ... Kendi adına kurulan VAKFINDA O yıllarda okulun yemekhanesinden sınıflarına hatta o yıllarda tuttuğu notları cam bölümlerde itina ile saklaması..Başarılarını nereye borçlu olduğunu unutmaması.. Öğretmenim, size söz vermiştim yine ziyaretinize gelecektim , rahatsız olduğunuzu duydum . SİZİ en son gördüğüm o zarif ve yüce insan halinizle hatıralarımda kalınız istedim ... Ankara da olsam şimdi Kocatepe Camiinde olmaz mıydım ? ÖĞRETMENİM GÜLE GÜLE .. GÜLE GÜLE..IŞIĞINIZ BOL EBEDİİ YURDUNUZ NURLA DOLSUN..
Alıntı
 
 
+1 #2 Ahmet Karahan 09-09-2014 10:26
Allah rahmet etsin.
Alıntı
 
 
+1 #1 Ali İhsan Asıhan 16-12-2010 01:57
Merhaba sevgili öğretmenim,
1963/1964, 1964/1965 ve 1965/1966 Öğretim Yıllarında, okulumuzda okutulan meslek dersleri kitaplarının dili, pek anlaşılır cinsten değildi. Eğitim Psikolojisi, LATİNCE laflarla doluydu.
Biz de, bilmediğimiz sözcükleri, ilgili dersin öğretmenine sorduğumuzda;
" Aç sözlüğü bak !" derdi öğretmenimiz.
( Örnek: Mehmet Hademi Solak... Meslek Dersleri Öğretmeni, 1963-64; !964-65 Öğretim Yılları... )
...
İlgi duyanlarla birlikte, ben de, kitaplığımızda olan sözlüklere baksak da, araştırdığımız sözcükleri bazılarını, çoğu zaman bulamazdık.
Nedir, ne değildir, hangi dilden gelmektedir bilemez bulamazdık....
Ne yaparsın?...
"Bulamadık öğretmenim!" der, tekrar öğretmenimize sorardık....
Öğretmenimiz ne derdi?
" Öğrenci, araştırır. Öğrenci, araştırandır." der bize baskı yapardı... Nerede bulunur bu duyulmadık sözcükler?
Sivas Kutüphanesinde de bulamadığımız sözcükle vardı...
Araştırıp, bulamayınca, gene öğretmene sorardık. Gene aynı cevap.
"Öğrenci araştırır..."....
....
Sürtüşmeden başka çözüm yoktu. Öğrencinin öğretmenle sürtüşmesi nereye varır?... Ve çoğunlukla kim kaybeder?..
İşte böyle, Mehmet Hademi Solak Bey öğretmenimizle sürtüşür dururduk...
O da, olur olmaz, haklı haksız, basardı sıfırları...
Çoğumuzun hanesi sıfır dolu...
Böyle öğrencilik, böyle öğretmenlik olur mu? Yandık, yandık ki, tam da 61 ile...
...
Aradan 50 yıl geçti... Bugün bile "VETİRE" nedir? PROSES'in anlamını tam olarak bilen varsa beri gelsin de öğrenelim ne ise...
Arkadaşlarla derdik ki;
" Öğretmenimiz de bilmiyor anlaşılan, bilse bizi bu kadar yormaz." der avunurduk.
...
Artık biliyor muydu onca latince lafı, bilmiyor muydu, bugün bile bu sorunun cevabını bilmiş, bulabilmiş değilim...
Beni, sevgili öğretmenim lütfen bağışlasın... Biliyorsa, bari şimdi söylesin... :-) "vetire" nedir?
Yani, Vahide Baha Pars'ın " Eğitim Psikolojisi " alabildiğine latince laflarla dolu bir kitaptı... Ve Hayli zordu.... Bugün bile düşünüyorum da, bu zorluk, öğrencilere niye çektirilirdi cevaplayabilmiş değilim...
...
...
İşte biz, bu zorluklarla boğuşurken, ve hangi sözlüğe nasıl bakılacağını bile, belki bilmezken ve daha öğrenmemişken,
Sevgili "HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK" bizlere klavuzluk etti... Ergenekon destanındaki gibi, çıkış yollarını gösterdi. Anlaşılması zor olan kitapları, anlaşılır kıldı, kolaylaştırdı...
....
Yazmış ve yayınlamış olduğu Meslek Dersleri Kitapları, HIZIR gibi imdadımıza yetişti...
Öğretmenler için, olmazsa olmaz olan, Anadilimize uyarlı, Meslek Dersleri Kitapları elimize geçti de, hem ne denildiğini, ne istenildiğini daha iyi anlar, kavrar, açıklar ve uygular olduk, hem de Adem Bey'in sıfırlarından kurtulduk. Sekiz aldık, on aldık.
Kendimize olan Özgüvenimiz gelişti...
...
Sevgili HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK, yazmış ve yayınlamış olduğu eğitim kitaplarının yanında sonderece önemli ve değerli hizmetleriyle de imrendiğimiz, onur ve gurur duyduğumuz değerli bir abimiz, öğretmenimizdir .
Anlaşılması kolay olmayan bir dille yazılmış olan, meslek dersleri kitaplarını, anlaşılır bir uslupla, Anadilimize daha uygun bir şekilde hizmete sunduğu için, Sevgili HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK'ı hep saygı ile andım.
Elinize, dilinize, yüreğinize sağlık Sevgili HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK ÖĞRETMENİM.
Varolun, sağolun ve bin yaşayın...
Size, arkadaşlarımın da adına, hürmetlerimi ve saygılarımı iletiyor, verimli ellerinizden saygı ile öpüyorum.
Dikili, 16.12.2010

Ali İhsan Asıhan

emmoğlu46
Alıntı
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile